Sustainability in the German Pavilion

The German Pavilion’s building and exhibition will also be a “curated” call for sustainability. In terms of the building, the energy needed for construction, the design of the air-conditioning system and the way in which building elements are repurposed after the Expo will all follow sustainability principles.

The architects at LAVA took this aspect into consideration right from the planning stage. Their innovative approach is to see building parts as “snapshots” in the materials’ lives and the pavilion as a sort of “warehouse”. For example, the roof of the German Pavilion, which has a frame that seems extremely complex at first glance, consists of numerous structures combined in an intelligent manner. It will serve as a supporting structure for six months and can then be reused elsewhere. For this purpose, specialists in data utilisation in architecture have developed an approach known as “Mine the Scrap”, which uses digital methods to calculate the best way to reassemble existing elements.

Strategic positioning of the building elements will enable certain visitor areas to create shade for themselves, thereby reducing the thermal load and thus the need for cooling. An intelligent climate management system will create zones with different levels of air-conditioning so that visitors are gradually cooled down as they move from one zone to the next. This too saves energy.

The interior of the building and the exhibition will mainly use sustainable construction materials. For instance, all timber will be Forest Stewardship Council (FSC®) certified and innovative sustainable materials from Germany will be used. The latter will include exhibition furniture made of recycled insulation material and new types of man-made materials. In addition, all the pavilion’s multimedia equipment will be rented for the duration of the Expo and fully reused afterwards.

When the Expo comes to an end in April 2022, around 80% of the buildings and structures on the Expo site will be repurposed in an urban development entitled “District 2020”. The aim is to create a sustainable, smart district that fosters creativity, collaboration and innovation. Since Germany will return its pavilion plot to the organisers in its original state no later than six months after the Expo ends, we have to dismantle everything we build on the plot. So the lightweight construction and reuse of materials will ensure a sustainable future for CAMPUS GERMANY in the long term too.

Read more about it, in the fact sheet on sustainability of the German Pavilion.

 

Photo: © Andreas Kretschmer